2023 yılı içinde okuduklarım (challange)

Daha önce de ŞURADA 2020 yılı için kendime hedef koymuş ve kendimi her fırsatta okumaya zorlamıştım. Bu sene de (2023) kendime benzer bir hedef koymaya karar vererek, 20 kitap/yıl okuma sözü verdim. Her geçen gün üzerimde baskı artsa da bu yolculuğun bana çok iyi geldiğini söyleyebilirim. Farklı bakış açılarını yakalıyor olmak çok keyifli gerçekten. Herkesin belli bir planda varmak istediği noktaya dair kendi ile ilgili gördüğü kitapları okuması; geçtiği/geçeceği dikenli yollarda tam olarak ayağını nereye basmasu gerekeceği konusunda hazırlıklı olmasını sağlayabiliyor.


İlk kitap; Girişimcilik Tutkusu –  Michael E. Gerber

Her girişimcinin okuması gereken, girişimcilik derslerinde bile tavsiye edilen bu kitap, sıfırdan başlayan ve yeni bir iş kurmak ve onu franchaise etmek isteyenlere bir amaç vererek yol gösteriyor. Sadece yerine getirmeniz gereken aşamaları değil, iş dünyasında karşılaşabileceğiniz sürprizleri ve zorlukları da hatırlatan Michael E. Geber, kullandığı samimi üslupla okuyucuyu hiç sıkmıyor. Verdiği öğütleri bir ders gibi değil de hikaye anlatır gibi örneklerle sunuyor. Kafanızdaki birçok soruya yanıt olacak Girişimcilik Tutkusu, bu alanda sizi doyuracak ölçüde bilgi içeriyor.

Kitap için link isterseniz : IdefixKitapyurduD&R

 


İkinci Kitap; 4 Anlaşma – Don Miguel Ruiz

Okunacaklar listeme giriş hikayesi de ilginçtir aslında. Microsoft Teams üzerinde organize edilen bir toplantı da, sunuşu gerçekleştirenlerden birinin yaptığı atıfla haberim oldu. Hızlıca kitabı araştırınca ne yalan söyleyeyim hikayesi de ilgimi çekti. Akabinde okunacaklar listeme eklemiştim.   Toltek maneviyatı ve neoşamanistik metinlerinin Meksikalı yazarı kitabında, Aztek ve Mayalardan itibaren ailesinin sonraki nesillerine yazılı olmayan kaynaklarla ruhsal iyileştirici öğretilerini anlattığı kısa öğretilerini anlatıyor. Aslında önce gelenekselliği reddediyor ve tıb okuyor sevgili yazar. Sonra başına gelen bir olay sonrası, bu yazılı olmayan öğretileri iyice öğrenip dünyaya duyurmaya karar veriyor. Bence başarılı da olmuş. Kitabı okuyan ve en kısa özetini görselleştirmek isteyen insanların hazırladığı aşağıdaki 2 görsel; bence her evde, her ofiste ve çalışma ortamında asılı olması gereken olmazsa olmazlardan. Toplum keşke o seviyeye gelebilse.

Dediğim gibi, bu kitabın asılabilecek bir özeti sadece. 1-2 akşamda hızlıca okunabilecek bir öğütsel kitap.

Kitap için link isterseniz : IdefixKitapyurduD&R


Üçüncü ve Dördüncü kitaplar : İcat Çıkarma! – Albert Jack

Bilim tarihine ilgi duyan herkesin haftasonu oyalanması şeklinde okuyabileceği bir kitap diyebilirim. Okudukça kitap isminin ne kadar anlam kazanıyor olduğuna da şaşıracaksınız 🙂

13-14 yaşında itibaren çocuklarınıza, kardeşlerinize de okumasını mutlaka tavsiye edebileceğiniz bir içeriğe sahip.

 

Kitap için link isterseniz : IdefixKitapyurduD&R


Beşinci Kitap : Yönetim Becerileri – HBR Kollektif

Optimistin yayınladığı HBR – Harvard Business Review yayınlarını cidden çok severim. Bir çok kitabını aldım ve bu sene bir çoğunu okumak ve paylaşmak niyetindeyim. Bu da onlardan biri. Dürüst olmak gerekirse bu kitabı çok konuşan ama birşey söylemeyen birine benzettim. Bir çok konuyu çok genel ele alıp yol göstermeyi hedeflemiş. Buna ve bu çabaya saygı duyuyorum. Sanırım çok bana göre değildi, siz beğenebilirsiniz.

 

Kitap için link isterseniz : IdefixKitapyurduD&R


Altıncı Kitap : Kendinizi Yönetmek – HBR Kollektif

Optimistin yayınladığı HBR – Harvard Business Review yayınlarından devam ediyoruz. Değişim çevresinde iş hayatında yeni dönemde nasıl ayakta kalabileceğinizi kendi çerçevesinden anlatan harika bir iş kitabı. Her lider, her yönetici ve yönetici adayı okumalı.

 

 

Kitap için link isterseniz : IdefixKitapyurduD&R


Yedinci Kitap : Agile Dönüşüm – Scala

Scalanın cep kitabından hallice bir formatta yayınladığı Organizasyonel Çevik Dönüşümler için 5 önemli adımı tanımlayan Agile Dönüşüm kitabını da okudum. Bilimsel bir yaklaşımla Agile dönüşümü gerçekleştirmenin yöntemleri tanımlanmış ve tüm şirketler için evrensel tek bir çözüm anahtarı olarak düşünülmüş.

 

Kitap için link isterseniz : ScalaIdefixKitapyurduD&R


Sekizinci Kitap : Başkalarının Aklı – Domingo

Bir girişimci, insanları sonu meçhul bir biyoteknoloji projesine milyarlar akıtmaya ikna edebilirken, bir doktor hastasını hayati bir aşıyı yaptırmaya ikna edemiyor. Bir siyasetçi zerre gerçekliği olmayan tezlerle kitleleri peşinden sürüklerken, aksini –hem de bilimsel dayanaklarıyla– sunan rakibi kimseye sözünü dinletemiyor. Neden? diye başlayan, zaman zaman çok teknik olabilen, nörobilim ve ikna metodlarına meraklı bir gruba hitap ediyor diyebilirim.

Kitap için Link isterseniz : DomingoİdefixKitapyurduD&R


Dokuzuncu Kitap : Satış – HBR Kollektif

Satışla İlgili Hiçbir Şey Okumadıysanız Buradan Başlayabilirsiniz. İş dünyasında da değişmeyen tek şey değişimdir. Ya kendimizi buna adapte etmeli ya da demode olmayı, daha kötüsü, yok olmayı göze almalıyız. Ödül-ceza sistemi nasıl uygulanmalı gibi can alıcı soruların yanıtlarını bulabileceğiniz bir kitap.

 

Kitap için link isterseniz : IdefixKitapyurduD&R


Onuncu Kitap : Atomik Alışkanlıklar – Pegasus Yayınları

Atomik Alışkanlıklar size alışkanlıklarınızdan zarar değil, fayda göreceğiniz şekilde hayatınızı yeniden tasarlamayı öğretiyor. Hedefleriniz ne olursa olsun, her geçen gün %1 daha iyiye gitmeniz için etkisi kanıtlanmış bir çalışma sunuyor. Alışkanlıkları şekillendirme konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan James Clear’dan, iyi alışkanlıklar edinirken kötü alışkanlıklardan kurtulmanın yollarını öğreniyorsunuz.

Clear, karmaşık konuları günlük yaşamda ve iş hayatında kolayca uygulanabilecek basit davranışlara indirgeme konusundaki başarısıyla tanınmış bir isim. Atomik Alışkanlıklar kitabında, iyi alışkanlıkları kaçınılmaz, kötü alışkanlıkları ise imkansız hale getirmek için kolay anlaşılır bir kılavuz yaratmak amacıyla biyoloji, psikoloji ve nörobilim alanlarında doğruluğu kanıtlanmış fikirlerden faydalanıyor.

Herşeyi özetleyen, en güçlü görsel ise şu;

Kitap için link isterseniz : IdefixKitapyurduD&R


 

Burayı güncel tutamadığımı farkederek bir notion sayfası hazırladım, okuduğum kitapları oradan paylaşacağım. İncelemek isterseniz linkini bırakıyorum;

https://hmustak.notion.site/Okudu-um-Kitaplar-51cb9fa1fa67490d957077c980851b5f?pvs=4

 

 

Hakan Müştak @2023
İlk yayın tarihi : 06.01.2023  // Son güncelleme : 16.10.2023

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

question razz sad evil exclaim smile redface biggrin surprised eek confused cool lol mad twisted rolleyes wink idea arrow neutral cry mrgreen

*

Captcha Kontrolü * Zaman aşımı, sayfayı tekrar yükleyin


Top