Linux Mint 15 ve Ubuntu Linux 13.04 üzerinde Performans artışı

Maqas.net üzerinde yazılan makaleleri gözden geçirirken güzel ve gerekli bir makale buldum. 1 Ekim 2012’de yazılmış, neredeyse 1 sene olacak. Her ne kadar ben yazmış görünüyor olsam da, linuxdunyam.com‘un yöneticisi Ufuk Köyrük tarafından yazılmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam zaman (yada maqas’ın editor) sıkıntısı yüzünden ben eklemiştim. Tekrar hatırlamanın faydalı olacağını düşündüm, isviçre çakısı gibi el altında dursun.

Linux dağıtımlarının büyük bir kısmı, eski veya düşük performanlı makinelere uygun bir yapılandırma ile çıkar. Ancak bazıları, görsel efektleri ve kullanım rahatlığını daha ön plana alarak performanstan biraz ödün verir. Ubuntu, Unity kabuğu nedeniyle eski sistemlerde performans düşüklüğüne sebep olabilmekte.

Peki Ubuntu&Mint Linux’un performansını nasıl artırabiliriz? Birkaç ipucunu bir araya topladım. Başlayalım.

Yapılacak ilk iş şüphesiz sistemimizi güncellemek olmalı. Etkin bir internet bağlantısı varken sistem menüsüne “uçbirim” yazın açılan pencereye

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

yapıştırıp enter ve şifrenizi yazın.

13.04’ü kuralı birkaç ay olmuşsa birazcık temizlik iyi olacaktır:

sudo apt-get autoclean

Ve gereksiz paketlerin temizlenmesi de iyi olur:

sudo apt-get autoremove

Bütün sorumluluk size ait. Başlayalım;

Preload
Preload uygulamasını bir kez kurdunuz mu tamamen unutun. O arka planda sizin kullandığınız uygulamaları takip edip bunları başlangıçta daha hızlı çalışmalarını sağlayacak şekilde düzenler. Sisteminizi daha hızlı başlatmaz, sisteminiz başladıktan sonra en çok kullandığınız uygulamaların daha hızlı başlamasını sağlar.

Uçbirime;

sudo apt-get install preload

yazıp enter’a basın ve sorarsa şifrenizi yazın. Birazcık bekleyin. Farkı zamanla hissedeceksiniz.

ZRAM
Sabit diskimiz de ayırdığımız takas alanı yerine RAM’de ayırdığı bölgeyi kullanarak inanılmaz performans artışı sağlayan bir program. Yüklemek için ppa’sı mevcut ancak siz bu bağlantıyı tıklayıp indirip kurun. Ve sistemi yeniden başlattıktan sonra farkı hissetmeye başlayın.

Uçbirime;

sudo apt-get install zram-config

yazmanız yeter.

BLEACHBIT
Sistemdeki gereksiz bütün dosyaların yanı sıra gereksiz olan dil dosyalarını da bulup silmenize yarayan harika bir uygulama. Yüzlerce MB’lık gereksiz dosyadan birkaç tıkla kurtulabilirsiniz. Depoda mevcut, kurmak için uçbirime:

sudo apt-get install bleachbit

demek yeterli.

MASAÜSTÜ ORTAMI
Tartışmasız en büyük farkı yapacak olan kullandığımız masaüstü ortamıdır. Benim tavsiyem Cinnamon masaüstü ortamını yükleyin ve deneyin. Cinnamon 1.6 ile birlikte gelen 2D seçeneği ile görsel efektlerden taviz vererek inanılmaz az kaynak tüketen bir masaüstü ortamı sunulmuş durumda. 3D desteği olmayan eski grafik kartları için çıkmış olsa da ben sunduğu performans için çıktığı günden beri kullanmaktayım. Denemenizi ısrarla tavsiye ederim. Cinnamon’u kurmak için Ubuntu Linux’ta uçbirime:

sudo add-apt-repository ppa:gwendal-lebihan-dev/cinnamon-stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install cinnamon

Detaylı bilgi için şurada anlatmıştım
https://mustak.org/hmustak/linux-desktop-icin-cinnamon/

Eğer GNOME2 benzeri bir ortam düşünüyorsanız uçbirime

sudo apt-get install gnome-panel

yazın. Oturum açma seçeneklerine eklenecektir. Tabi araç desteğinin çok kısıtlı olduğunu belirtmeliyim.

UBUNTU TWEAK
Onlarca güzel ayar ve seçeneğin bulunduğu harika bir araç. Mutlaka kurun ve keşfedin. Uçbirime sırası ile bu satırları yapıştırın:

sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install ubuntu-tweak

BAŞLANGIÇ PROGRAMLARININ TAM LİSTESİNİ GÖRMEK
Ubuntu Linux’ta varsayılan olarak başlangıç programlarının pek çoğu başlangıç listesinde görünmemekte. Eğer tam listeyi görüp gereksiz olduğunu düşündükleriniz varsa kaldırabilmeniz için uçbirime sırası ile

cd /etc/xdg/autostart/
sudo sed –in-place ‘s/NoDisplay=true/NoDisplay=false/g’ *.desktop

yazın. Neyi kaldırdığınızdan eminseniz kaldırın, sorumluluk sizin.

GEÇİCİ DİZİNİ RAM’E TAŞIYALIM
/tmp klasörüne çok fazla yazma ve okuma işlemi yapıldığı için durmadan sabit diske erişim istenir ve bu erişim süresi, sistemi her seferinde yavaşlatır. RAM miktarımıza güvenip bu dizini RAM’e taşırsak bundan kurtulmuş oluruz. Bunun için uçbirime

sudo gedit /etc/fstab

yazalım ve çıkan metin dosyasının en altına bu satırları ekleyip kaydedelim

# Move /tmp to RAM
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noexec,nosuid 0 0

TAKAS ALANI
Eğer RAM miktarımıza güveniyorsak Ubuntu&Mint Linux’un sabit diske erişimini iyice azaltmak için yapacağımız bir diğer hamle de takas alanının kullanımını azaltmak olacaktır. 0 ile 100 arasındaki varsayılan değer 60’tır. Biz bunu düşürerek 10 yapalım. Bunun için uçbirime:

gksu gedit /etc/sysctl.conf

demelisiniz ve eğer vm.swappiness değeri varsa bunu 60 yerine 10 yapmalısınız.

Eğer yoksa en alta bu satırı ekleyip kaydedin.

vm.swappiness=10

KERNEL GÜNCELLEME
Linux çekirdeği sürekli olarak güncellenen bir yapıdadır ve bu güncellemeler sisteminiz için çoğunlukla olumlu etki yapacaktır. Ubuntu tabanlı dağıtımlar için güncel kernel paketlerini Upubuntu‘dan takip edebilirsiniz. Kernel 3.10’a geçilmiş durumda ancak NVIDIA kapalı sürücüleriyle sorun çıkardığı not edilmiş.

Alıntı : http://maqas.net/view/article/141

Ufuk Köyrük ile ilgili;
G+   : https://plus.google.com/103630822724593054159
Web: http://www.linuxdunyam.com

Herkese iyi çalışmalar

Hakan Müştak
Software Developer

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

question razz sad evil exclaim smile redface biggrin surprised eek confused cool lol mad twisted rolleyes wink idea arrow neutral cry mrgreen

*

Captcha Kontrolü * Zaman aşımı, sayfayı tekrar yükleyin


Top